Home Reisgids Hippiemarkten op Ibiza

Hippiemarkten op Ibiza

Hippiemarkten op Ibiza

De hippiemarkten op Ibiza zijn leuk om te bezoeken tijdens de vakantie. U kunt een excursie boeken maar natuurlijk ook gewoon zelf een auto huren en er naar toe rijden.  In 1972 werd de eerste hippiemarkt op de Club Punta Arabí in Es Canyar gehouden. Daar sloegen vele freaks op trommels en tamboerijnen, rookten ijverig hun stickies, tokkelden op gitaren, mompelden ‘The answer my friend…’, wierpen hun weelderige haardossen in de nek, ordenden de wirwar van leren, aluminium, koperen en zelfgehaakte bandjes om armen en halzen en verkochten zelfgemaakte snuisterijen voor uitgesproken vriendelijke prijzen.

Dat is nog altijd zo, hoewel het kunsthandwerk steeds meer is verdrongen door plastic rommel. Op de hippiemarkten staan allang niet meer alleen maar bloemenkinderen. Inmiddels hebben er kooplieden die in heel Europa met elkaar samenwerken vaste voet gekregen en ook modeontwerpers en sieraadontwerpers bieden hier hun creaties aan. Punta Arabí is een reusachtige bazaar geworden met ongeveer 400 kramen. Tussen Pasen en de Dankdag voor de Oogst brengen Ibizensische busondernemingen er de toeristen heen die verstand menen te hebben van lederwaren, van sieraden in alle mogelijke en onmogelijke vormen, van houten, glazen en aardewerkartikelen en de onvermijdelijke made-in-Taiwanproducten.

Zigeuners verkopen er leren tassen en vesten, Afrikanen hebben houten sieraden afkomstig van het zwarte continent in de aanbieding en slimme zakenlui maken woekerwinsten met ruimvallende Indiase kleding, grote slappe hoeden, muziekinstrumenten en modieuze snuisterijen. Curiosa en werkelijk waardevolle dingen zijn er nauwelijks te ontdekken, maar de sfeer is verrukkelijk geflipt: de laatste vertegenwoordigers van het kleurrijk volkje fantaseren, trekkend aan hun hasjpijpjes, nog altijd over de mogelijkheden van de flowerpower hoewel hun gezichten allang getekend zijn door diepe rimpels en hun tanden vergeeld zijn door de tabak van hun stickies.

‘Hippies kijken’ is een toeristische attractie geworden en zij die vroeger zo tegen de consumptiemaatschappij waren spelen het spel goedschiks of kwaadschiks mee. De veteranen van een subcultuur die ooit de wereld heeft doen schudden. Tijdens het vakantieseizoen zijn er elke week op meerder plaatsen hippiemarkten. Ze zijn een waarmerk van Ibiza geworden, omdat dit restverschijnsel van de vroegere gelukzaligheid op deze biotoop nog bewaard is. U kunt zich er laten tatoeëren of kleurige katoenen draadjes in uw haar laten vlechten, met anderen muziek maken, met kinderen knikkeren en bij de kaartlegster in de tarotkaarten kijken nadat ze die opnieuw heeft geschud. Tortilla’s en sangria zijn er goedkoop, de verhalen gratis en iedereen heeft plezier.

De markten vindt u op donderdag in Sant Miquel, op vrijdag aan het Platja d’En Bossa en op zaterdag in Las Dallas bij Sant Carles, waarbij in Sant Miquel en in Las Dalias nog echt kunsthandwerk is te vinden. Op Formentera is er op woensdag en zondag in El Pilar een zeer authentieke hippiemarkt met echt zelfgemaakt werk. Mobiele kraampjes met bontgeklede kooplieden zijn ook te vinden aan de havens, in voetgangersgebieden en vele straatjes van Ibizensische stadjes. Duizenden bloemenkinderen leefden in de loop van de tijd op de gelukzalige eilanden. Velen hebben zich aangepast aan de Pityusische samenleving, zijn succesrijke selfmade mannen of zakenvrouwen geworden, drijven restaurants en boetieks, zijn creatief als modeontwerpers en hotelmanagers.

De vroegere wereldreiziger Anthony Pike uit Australië heeft een finca bij Sant Antoni waar vroeger olijven werden geperst, omgebouwd tot een chique hotel. Types met een onverzadigbaar libido als Mick Jagger en Julio Iglesias hebben hier hun huwelijken opgebroken, en op hol geslagen adellijke nakomelinge als Kiki von Bohlen und Halbach kreeg door haar orgieën een plek in de analen van het eiland en ook Anthony is inmiddels aan zijn vierde huwelijk bezig. De legende leeft: in zijn schitterend schoongeboend onderkomen krijgt u een perfecte service die haar prijs heeft, de rest is ‘imaasje’. Er is veel vraag naar de favoriete kamers van de Spaanse smartlappenzanger en de Engelse popster.

Het hippiegevoel bestaat op dit eiland al van voordat de hippie-invasie op de Pityusen plaats vond. De eilandbewoners noemen het tranquil als ze hun dagen in ledigheid slijten, naar het ruisen van de zee luisteren en daarbij een zachte toon horen die in hun binnenste iets aan het trillen brengt.

SIMILAR ARTICLES

Tagomago eiland

Es Vedra eiland

NO COMMENTS

Leave a Reply