Home Reisgids Palma – Mallorca

Palma – Mallorca

Palma - Mallorca

Palma, de hoofdstad van Mallorca, ligt aan een 20 kilometer brede en 25 kilometer lange baai. De helft van de bevolking van Mallorca woont in Palma, dat zijn naam ontleent aan de Romeinen die de stad stichtten bovenop een heuvel die een uitzicht op de hele baai biedt. Van het Romeinse Palma zijn slechts enkele overblijfselen terug te vinden in de muren van de Almudaina. De Arabieren bouwden in de 10de eeuw de muren van de Medina Mayurka, de stad die Jaume I de Veroveraar, in 1229 veroverde met zijn Catalaanse troepen.

De nieuwe inwoners vertaalden de naamgeving en noemden de stad Ciutat de Mallorques. Zij wisten alle herinneringen aan de Arabieren uit en bouwden een gotische Kathedraal. De Catalaanse naam werd in 1715 weer verworpen door middel van een Decreet en de Romeinse benaming Palma werd daarna in ere hersteld. De Romeinse stad ligt er nog, een meter of twee onder grond; bewoners van de huizen rond de kathedraal ontdekken nog steeds Romeinse resten. De kathedraal is gebouwd op de plaats van een moskee, een voormalige Romeinse tempel, en het koninklijke paleis is in de plaats gekomen van een Moors alcázar.

De huidige stad is echter betrekkelijk jong. De driebaans boulevards La Rambla en Passeig des Born, met de vele kiosken en bloemenstalletjes, zijn in de 19de eeuw aangelegd in een opgedroogde rivierbedding. De muren die eens de stad omsloten, zijn neergehaald om plaats te maken voor de ringweg Las Avingudas. En de Passeig Marítim, de autoweg en promenade, was in 1950 nog helemaal zee.

De voornaamste bezienswaardigheden liggen binnen de oude wallen, vooral ten noorden en ten oosten van de kathedraal. Dwaal door de straatjes in de moorse wijk en gluur door de smeedijzeren hekken en zware houten deuren om een glimp op te vangen van de schitterende binnenplaatsen, met stenen trappen, galerijen en arcades. Maar uw bezoek aan Palma is niet compleet wanneer u de stad niet heeft zien liggen vanaf het water, vooral tegen de schemering, wanneer de ondergaande zon de zandstenen muren van de kathedraal en het Amnudaina-paleis in een gouden gloed zet.

SIMILAR ARTICLES

Tagomago eiland

Es Vedra eiland

NO COMMENTS

Leave a Reply