Home Reisgids Stranden van Formentera

Stranden van Formentera

Stranden van Formentera

De stranden van Formentera behoren tot de mooiste en schoonste van de Middellandse Zee. Ieder jaar krijgen enkele stranden wel de blauwe vlag. Er is een strand naar ieders smaak: zand of rotsen, eenzame baaien met het gezang van cicaden, levendige playas met uitzicht op miljonairsjachten en drankverkopers binnen roepafstand. De vuistregel is: hoe beter de weg erheen, hoe drukker het strand. Droombaaien kunnen alleen met moeite of per boot bereikt worden. Hier vindt u een korte beschrijving van de stranden van Formentera.

Platja de ses Illetes
Breed zandstrand aan de westkust van de Trucadors-landtong, die zich uitstrekt naar Ibiza en van daaruit schijnbaar de duurste jachten en mooiste nimfen aanlokt. Formentera’s officiële naaktstrand gaat prat op een Europavlag. Helder, blauwgroen water en ideaal om van top tot teen bruin te bakken.

Platja de llevant
Zo heet de oostkust van de landtong. Ook een heel breed zandstrand, maar veel rustiger. Geschikt voor kinderen en strandjoggers. Populair strand bij vele vakantiegangers.

Sa Roqueta of Platja de ses Canyes
Kleine stroken zand afgewisseld met uitspringende rotsen. Geliefd strand, ook ‘Desiréestrand’ genoemd naar een Nederlandse die in de duinen ooit een strandbar had.

Cala des Pujols
Goed beschermde zwembaai, populair bij gezinnen en dagjesmensen. Het zand wordt gereinigd en aangevuld. Restaurants, waterfietsen, surfplanken, hippiekramen – alles dichtbij.

Platja Tramuntana
Het smalste stuk van de noordkust is ideaal voor snorkelaars. Badgasten vinden bij het vissersdorpje Es Caló kleine zandbaaien, die zelfs in de zomer niet overvol zijn.

Platja de Migjorn
Aan de 6 kilometer lange, vlakke zandkust zijn er duinen en struiken, grassen en strandnarcissen. Het langste en mooiste strand van de Balearen wordt verdeeld door uitspringende rotsen, zodat iedereen zijn eigen baai vindt. Bij km 11 – hier heet het strand Arenals – staat de legendarische Pirata-bus. Ooit was Formentera’s origineelste strandcafé echt een uitgerangeerde autobus, zij het met barkrukken, zonder wielen en een voorluifel van pijnboomtakken.

Maar enkele jaren geleden moest het stuk oud blik, dat alleen bijeengehouden werd door lak, plamuur en goede wensen, vervangen worden door een houten gebouwtje. De naam bleef en ook de muziek. Bij zonsondergang is er Santana of klassiek. De strandbar is het trefpunt voor oude hippies, vrijwillige eilandbewoners en motorfreaks. Kijk uit, want af en toe wappert er onder de piratenvlag ook een rode doek, die zwemmers waarschuwt voor de gevaarlijke stromingen die daar zelfs bij kalm water optreden.

Cala Saona
Door hoge rotsen omzoomde zandbaai in het westen. In het midden een hotel, een visrestaurant, botenhuisjes. Bijzonder pittoresk kort voor zonsondergang.

SIMILAR ARTICLES

Tagomago eiland

Es Vedra eiland

NO COMMENTS

Leave a Reply