Home Reisgids Stranden van Menorca

Stranden van Menorca

Stranden van Menorca

De stranden van Menorca zijn ideaal voor kleine kinderen. Menorca wordt dan ook wel het meest kindvriendelijke eiland van de Middellandse Zee genoemd. Het langste zandstrand van Menorca is het ongeveer 2 kilometer lange Playa de Son Bou. Veel kleinere stranden liggen in beschutte baaien van de noord- en zuidkust. Met name de nog onbebouwde stranden in de zogenaamde calas vírgenes staan meestal niet aangegeven. Voor de toegang tot sommige stranden, die alleen door het oversteken van privé-terrein te bereiken zijn, wordt inmiddels betaling gevraagd. Topless is op nagenoeg alle stranden gebruikelijk; naturisme wordt in enkele afgelegen baaien geduld. Met de blauwe vlag zijn de volgende stranden onderscheiden: Port de Ciutadella, Son Xoriguer, Cala’n Bosch, Santandriá, Cala’n Blanes, Cala Tirant, Son Saura, Arenal d’en Castell, Es Grau en Cala Santa Galdana.

Arenal de Son Saura
Eén van de mooiste stranden van Menorca is tegelijkertijd ook het moeilijkst te bereiken – tegen de tijd dat u een half dozijn boerenhekken hebt open- en dichtgedaan en de schade aan de vering van uw huurauto heeft opgenomen, zult u wensen dat u te voet was gegaan. Om er te komen, moet u door akkerland en de boer heft ’s zomers tol om de aantallen bezoekers te beperken. Maar het is de moeite waard – twee lange stukken wit zandstrand, verborgen achter geurige dennenbossen en keurig in tweeën gedeeld door een houten verhoging. Zelfs in de zomer zijn er hier geen strandfaciliteiten, dus neem uw eigen proviand mee.

Cala d’Algaiarens
Dit dubbele strand aan de verre noordkust van Menorca bereikt u als u dwars door het vruchtbare La Vall-gebied trekt, totdat u bij een hek komt met afwerende privé-borden erboven. In de winter mag u zo doorrijden, maar ’s zomers heft de landeigenaar tol, vanwege de noodzaak tot beperking van het verkeer in dit milieugevoelige gebied. Als u eenmaal voorbij het hek bent, volgt u de borden met ‘playa’ en als het spoor ophoudt, loopt u door het bos – in de zomer en de lente een thuishaven voor bijeneters – naar het strand. Het grootste strand is een breed hoefijzer van goud zand en duinen. U kunt over de rotsen klauteren om bij een tweede strand te komen, Platja d’es Tancats. Beide stranden glooien vriendelijk de zee in en het is er veilig zwemmen in beschut water. Dit is een liefelijke, vredige plek, die eigenlijk alleen druk bezocht wordt in de weekends. Er zijn geen voorzieningen.

Cala En Turqueta
Deze prachtige plek zou gemakkelijk verwoest kunnen worden door ondoordachte bebouwing; vooralsnog blijft het hier gelukkig ongerept. De reden daarvoor is dat het niet per auto te bereiken valt, net als bij veel andere Menorcaanse stranden geldt: u kunt er wel met de auto heen, maar dan moet u door akkerland, waarvoor in de zomer tol moet worden betaald – met als gevolg dat het er nooit druk wordt. Met dennen overdekte kliffen kijken uit over helderblauw water en een strand met zacht, wit zand en verder over uitgebreide naaldbossen. Het strand zelf glooit mild de zee in, zodat u er ideaal kunt zwemmen. Voor het beste uitzicht beklimt u de westelijke kliffen – vandaar leidt een pad naar de volgende baai, Cala des Talaier, en nog verder naar Arenal de Son Saura.

Cala Mitjana
Dit strand kunt u het best te voet vanuit Cala Santa Galdana bereiken. De wandeltocht begint in Camí de Cavalls, boven het oostelijke uiteinde van de baai – u kunt daar per auto komen of vanaf het strand de trappen beklimmen en linksaf slaan. Aan het eind van een korte weg loopt u door een poort, houdt links aan en loopt verder door een gat in de muur; vanaf hier staat de goede weg duidelijk aangegeven met rode stippen. De wandeling duurt ongeveer een halfuur en voert langs de rotsachtige baai Cala Mitjaneta voordat u arriveert bij een diep zandstrand, omgeven door kliffen die vol grotten zitten. Avontuurlijkere bezoekers kunnen één van de grotten binnenzwemmen of vanaf de kliffen in het koele, blauwe water springen. In de zomer is Cala Mitjana een populaire bestemming, maar de wandeling ernaartoe beperkt de drukte.

Cala Pregonda
Dit is een markante baai aan de noordkust met klein zandstrand. Er is een parkeerplaats voor auto’s bij het nabijgelegen Playa de Binimel-lá, vanaf daar is er een voetpad naar Cala Pregonda. Op dit strand vindt u echt rust maar helaas dan ook geen faciliteiten.

Cala Santandría
Deze lange beek, slechts 3 kilometer ten zuiden van Ciutadella, zou erg mooi zijn mits niet druk bezocht. Net als de baai Sa Caleta is het een strand waar de inwoners van Ciutadella in het weekend heen gaan. Er zijn verschillende bars en restaurants, en alle gebruikelijke voorzieningen, inclusief verhuur van waterfietsen, parasols en leunstoelen.

Cala Tirant
Dit tweetal stranden tussen Fornells en Cap de Cavallería kunt u bereiken door iets buiten Fornells de borden richting ‘Platges de Fornells’ te volgen en door de Menorca Country Club te rijden. Of u kunt op de weg naar Cavallería na 2 kilometer een stoffige weg inrijden die naar het grootste strand leidt. Beide stranden liggen achter duinen, moeras en een meer waar veel watervogels komen. Het grotere strand heeft een bar waar u parasols en leunstoelen kunt huren; er zijn ook faciliteiten voor windsurfen en catamaranzeilen. U kunt er veilig zwemmen en het is een geschikt strand voor kinderen.

Cala Trebalúger
Dit is een uiterst bekoorlijke baai aan de zuidkust met klein zandstrand. Het is alleen te voet of met de boot vanuit Cala Santa Galdana te bereiken. Het grote voordeel van dit strand is de ongereptheid en de schitterende natuur. Daarbij komen er weinig op af omdat het strand geen faciliteiten heeft.

Cala’n Bosch
Dit is een klein, schoon zandstrand aan de uiterste zuidwestpunt van het eiland. Helder turkooisblauw water staat u hier te wachten. Vlakbij ligt het vakantieoord Son Xoriguer met het gelijknamige strand. Hier heerst hartje zomer een drukte van jewelste: duik- en zeilschool, surfcursussen voor beginners en gevorderden maken het tot een attractief strand voor jong en oud.

Playa d’es Grau
Dit is een mooi vlak zandstrand dat zich bevindt in de nabijheid van het plaatsje Es Grau aan de oostkust. Dit strand is vooral erg geschikt voor kinderen. In de weekeinden in de zomer heerst er grote bedrijvigheid want dan komen vele eilandbewoners naar dit strand.

Playa de Binimel-lá
Het in het hoogseizoen vooral in de weekeinden drukbezochte strand ligt in de directe nabijheid van Cala Pregonda aan de noordkust van Menorca. Het strand is te bereiken over een verharde weg en tot slot, helemaal aan het eind, een grindpiste. Er is een parkeerplaats, zonder schaduw, aanwezig. Het strand zelf bestaat uit grof zand en kiezel en zal voor kieskeurige personen niet voldoen. Niettemin is Binimel-lá vooral bij de eilandbewoners zelf populair.

Playa de Cavallería
Aan de noordkust ten westen van Cap de Cavallerla liggen twee mooie, schone zandstranden met een goede waterkwaliteit. Parkeerplaatsen vindt u in de buurt. In de zomer worden er ligstoelen en parasols verhuurd, voor de rest er helaas geen faciliteiten. Normaal gesproken resulteert het gebrek aan faciliteiten ook in een gebrek aan drukte zodat u het hele strand voor u alleen heeft.

SIMILAR ARTICLES

Tagomago eiland

Es Vedra eiland

NO COMMENTS

Leave a Reply